Fill 6

25 augustus 2017

Vega of Vlees op Into The Great Wide Open?

Geschreven door: Merijn Rutten

Een van onze favoriete gerechten aan onze Aleppo-kant op Into the great wide open dit jaar is Hummus Shoarma. Voor de vleesliefhebbers bereiden we die met mals lamsvlees en voor wie liever voor de vegetarische optie gaat is het gerecht er met heerlijk gekruide tempeh. Onze collega’s Jesse en Shaher proeven de Hummus Shoarma in beide varianten vast even voor en spreken er met elkaar over.

Jesse: Deze shoarma is dus gemaakt van tempeh. Het is plantaardig en je kunt er heel veel smaken aan toevoegen.

Shaher: Dit is heel lekker! In Syrië eet iedereen veel vlees en zijn er maar weinig vegetariërs. Als mensen daar zouden mogen kiezen tussen wel vlees en geen vlees, zouden ze bijna allemaal voor wél vlees kiezen. We hebben ook heel veel gerechten zonder vlees maar die eten we er gewoon lekker bij. Nu in Nederland weet ik dat het ook gezond is om niet alleen heel veel vlees te eten en veel mensen die ik ken willen ook meer vegetarisch gaan eten.

Jesse: Hoe eten mensen in Syrië shoarma normaal gesproken? Net als in Nederland na het stappen ’s avonds?

Shaher: Dat kan ook, maar eigenlijk altijd in een restaurant. Niet even snel in de snackbar. Turkse shoarma uit de snackbar hier is lekker, maar de Syrische shoarma is heel anders. De mensen op het festival gaan dit heel lekker vinden!

Jesse: En wie maakt er bij jullie thuis de beste shoarma?

Shaher: Eigenlijk alleen de mensen die koken echt als hobby hebben kunnen goed shoarma maken. Het is best moeilijk om het goed te maken. Mijn broer Samer kan het bijvoorbeeld niet zo goed maar mijn broer Shadi wel. Maar de lekkerste shoarma is natuurlijk die van mijn moeder!

Ga jij op Into The Great Wide O voor de Hummus Shoarma of voor Hummus Tempeh?