Fill 6

17 juli 2016

Illustrator the things we are brengt Syr in beeld

Geschreven door: Merijn Rutten

Syr Gif 06 Joost-2

Joost Stokhof werkt onder de naam ‘the things we are’ als illustrator. Al kort na de eerste plannen voor Syr raakte hij bij het project betrokken. ‘Toen ik hoorde over Syr, dacht ik: wat een goed idee, op een relaxte manier, onder het genot van nieuwe smaken, nieuwe mensen leren kennen. Het concept is zo simpel, het is bijna raar dat dit in Utrecht nog niet bestond. Dat is een teken van een goed idee. De vluchtelingenproblematiek is een kwestie waar ik me betrokken bij voel. En op deze manier kan ik bijdragen met iets waar ik goed in ben.’

En waar de illustrator goed in is, is het vertalen van een idee in beeld. Hij werkte mee aan de animatie voor de crowdfundingvideo en maakte illustraties voor de merchandise.

‘Ik wilde natuurlijk niet in clichés vervallen van verbroedering, maar ging wel op zoek naar een bepaalde symboliek. Een van de ontwerpen is de duif. Meestal zie je een sierlijke, witte vredesduif met een olijftak. Maar dat heeft iets verhevens, als een soort groots, onbereikbaar ideaal. Daarom heb ik een stadsduif getekend met peterselie in zijn snavel. Ik heb ook elementen uit de Syrische cultuur gebruikt. Daarvoor heb ik aan de Syriërs in het team gevraagd wat voor hen typisch Syrisch is. De standaard beelden van Nederland zijn klompen en tulpen, maar dat is niet waar de meeste Nederlanders zelf als eerste aan denken bij hun land. De Syriërs uit het team noemden bijvoorbeeld de theepot als iets typisch uit het straatbeeld van Damascus, er heerst daar een echte theecultuur. Ook heb ik een Syrisch snaarinstrument afgebeeld, de oed.’

Het was de eerste keer dat de illustrator een gesprek met een Syriër voerde. ‘Al wonen we in een grote stad, in mijn vriendengroep is weinig diversiteit. Ook op de kunstacademie zie je ook veel dezelfde types en je blijft snel in je eigen kringetje. Daarom is Syr ook zo’n goed initiatief: je komt er makkelijk contact met andere culturen.’

De merchandise met de illustraties van the things we are zijn ook te koop in ons restaurant en hier te bekijken.