Fill 6

29 juli 2016

Terugblik: Syr Connect(s) “Citizens of Utrecht”

Geschreven door: Merijn Rutten

‘Door met elkaar te praten, ontstaat verbinding’

De huidige instroom van vluchtelingen laat ook de bewoners van Utrecht niet onberoerd, hierbij lijkt soms te worden vergeten dat veel (ex)vluchtelingen al jaar en dag actief deel uitmaken van en positief bijdragen aan de lokale gemeenschap. Tijdens de Storytelling Night ‘Citizens of Utrecht’ in Restaurant Syr nemen drie inspirerende sprekers het publiek – aan de hand van hun eigen vluchtverhalen – mee op een reis tussen het heden en het verleden. Alle drie ontvluchtten ze verschillende landen, in verschillende periodes, om verschillende redenen. Alle drie vonden ze hun plekje in onze mooie Domstad. Hoe is hen dat gelukt?

Het is maandagavond, halfnegen, en nog prima weer voor een drankje op het terras van restaurant Syr. Gelukkig, want de bezoekers van de Storytelling Night moeten nog even wachten tot er binnen een plekje vrij is. Wat zij van de avond verwachten? ‘Er wordt altijd zoveel gepraat over vluchtelingen, nu krijgen we eindelijk de mogelijkheid ook eens naar hén te luisteren’, vertelt de 38-jarige bezoeker Cathelijne.

Grijp je kansen
Wanneer iedereen een plekje heeft gevonden, is het woord aan de eerste spreker: Nasra Bashe. De 38-jarige Somalische was zestien jaar oud toen ze helemaal alleen in Nederland aankwam. Nog steeds weet ze niet op welk treinstation haar smokkelaar haar toen afzette. Om rond te komen werkte ze vijf jaar lang als productiemedewerker. Tot ze haar baan verloor. ‘Ik zat thuis en dacht: waar ben ik mee bezig? Ik heb een goed stel hersenen en kan veel meer dan dit!’

Syr-Connect-1

Nasra ging studeren en is inmiddels projectleider bij Faces of Change. De stichting ondersteunt vluchtelingen bij het vinden van hun plek in de maatschappij. Nasra: ‘Vluchtelingen hebben zo’n lange periode van angst en onzekerheid achter de rug. Ik voel me als een grote zus die hen kan helpen. Mijn tip? Wacht niet tot de dingen naar je toe komen, maar grijp zelf je kansen!’

‘Zie mij als mens, niet als vluchteling’
Dan is het de beurt aan “onze” Mahmoud (21), kok bij Syr. Hij vluchtte anderhalf jaar geleden uit Syrië. Toen hij voor het eerst iemand Nederlands hoorde praten, dacht hij dat hij de taal nooit zou kunnen leren. Toch vertelt hij het publiek nu in het Nederlands over zijn leven in Syrië voor de oorlog, het lange wachten in het asielzoekerscentrum en zijn werk bij Syr.

Syr-Connect-2

Wanneer er na afloop vragen gesteld mogen worden, schieten de vingers in de lucht. Hoe kunnen Nederlanders je helpen? ‘Door mij te zien als mens, niet als vluchteling.’ Wat is voor jou het belangrijkst? ‘Goed Nederlands leren en contact maken met andere mensen.’ Wat mis je het meest? ‘Mijn ouders, mijn broer, mijn huis, de straten van Damascus: eigenlijk alles. Ik mis mijn leven vóór de oorlog.’ Even is het stil. Mahmoud ziet de bedrukte gezichten in de zaal. ‘Komt goed’, stelt hij hen gerust. Dan maakt hij onder luid applaus plaats voor de volgende spreker.

‘Door met elkaar te praten, ontstaat verbinding’
Het is de Vietnamese Tiffany (45). Als 9-jarige meisje ontvluchtte ze haar thuisland per boot. Toen het gammele bootje na 21 dagen werd ontdekt door het Nederlandse schip Antilla Bay, waren al enkele opvarende overleden. ‘De beelden van nu, breken mijn hart. Ik kan me verplaatsen in de vluchtelingen, in hun wanhoop. Het is zo belangrijk dat er dan mensen zijn die je helpen en je wegwijs maken in het land dat jou compleet vreemd is’, vertelt ze.

Syr-Connect-4

Heel lang wilde Tiffany niet praten over haar verleden. ‘Ik wilde me geen vluchteling voelen, maar nu besef ik het belang om er juist wél over te praten. Door mijn verhaal, en dat van anderen te vertellen, krijgen vluchtelingen een gezicht. Alleen door met elkaar te praten en naar elkaar te luisteren, ontstaat er verbinding. Die verbinding is juist nu, enorm belangrijk.’

Deze Storytelling Night is mede mogelijk gemaakt door Ongekend Bijzonder en onderdeel van het culturele zomerprogramma Syr Connect. Wil jij op de hoogte blijven van komende activiteiten? Kijk op onze Facebookpagina!

Steun jij het moedige plan van Tiffany?
Tiffany heeft een moedig plan: een reünie met al haar mede-vluchtelingen en hun redders, de bemanning van het schip Antilla Bay. Ook brengt ze een boek uit over deze emotioneel geladen geschiedenis. Om de reünie en het boek mogelijk te maken, heeft ze 2.500 euro nodig. Wil jij haar helpen? Dat kan door een donatie over te maken naar rekeningnummer.

De volgende bankgegevens moeten hiervoor worden gebruikt:
Rekeninghouder: Pham
Rekeningnummer: NL53 RABO 0154 4541 41
Omschrijving: ‘Antilla Bay 1981’.

Neem voor vragen direct contact op met Tiffany via AntillaBay1981@mail.com.
Alvast bedankt!

Foto’s door Aziz Kawak.