Fill 6

Over Syr

Ons concept  

Wanneer diverse culturen samen komen, ontstaat er een nieuwe cultuur. Dit geldt ook voor onze keuken; onze eetcultuur is continue in ontwikkeling. Al eeuwen wordt deze gevormd door de samenkomst van diverse culturen, eettradities, migratie en de handel in specerijen. Deze ontwikkeling zetten we bij SYR voort. In de keuken komen alle culturen samen; wij ontmoeten elkaar aan tafel én op het bord. 

Bij SYR werken wij met ambacht en nieuwsgierigheid naar de eetcultuur van morgen. In ons intiem restaurant in hartje Utrecht brengen wij de Arabische- en Europese keuken samen om nieuwe smaken te ontdekken. Eten bij SYR is een ervaring; wij nemen onze gasten mee op een culinaire reis vol frisse smaken, ambacht en culinaire storytelling. 

Bij SYR werken wij met een seizoensgebonden Chefs menu vol pure ingrediënten en streekproducten. Veel van onze producten zijn biologisch en met aandacht geproduceerd. Bij ons kunt u kiezen uit een 4,5 of 6 gangen menu en een bijbehorend drankarrangement. Door op deze wijze te koken maken wij ruimte voor creativiteit, culinaire uitwisseling en frisse invloeden. Wilt u SYR komen ervaren? Reserveer dan hier

Onze geschiedenis 

SYR is een bijzonder restaurant. SYR is niet één maar twee keer mogelijk gemaakt door een geslaagde crowdfunding campagne en de inzet van honderden investeerders. Het restaurant opende in 2016 haar deuren. Dankzij de inzet van meer dan 500 investeerders en 70 vrijwilligers zijn Stichting SYR en het restaurant tot stand gekomen. 

In 2015 kwamen er veel nieuwkomers naar Nederland, onder andere uit Syrië. Met SYR werd een onderneming gestart waar mensen met een vlucht verleden die affiniteit voor horeca hebben, samen werkten met Nederlandse collega’s. Het initiatief werd breed opgepakt en kwam zelfs internationaal in het nieuws met artikelen in de Guardian, New York Times en Lonely Planet. Vanaf juni 2016 was restaurant SYR een feit. 

SYR werd een succes. Onder andere door de vele supporters en vaste gasten die het restaurant kende. Toch besloot Stichting SYR na drie jaar op zoek te gaan naar een nieuwe eigenaar voor het restaurant. In de bedrijfsvoering waren er wat knelpunten gekomen waardoor SYR, ondanks zijn populariteit, in zijn groei stagneerde. Het was tijd om van SYR een volwaardig bedrijf te maken. Eind 2019 werd er opnieuw een crowdfunding campagne gestart voor SYR. Ditmaal aangestuurd door Team SYR (de werknemers van SYR) in samenwerking met Gijs Werschkull (eigenaar van restaurant GYS) die nauw betrokken was het het oprichten van SYR in 2016. De crowdfunding campagne werd een groot succes en werd gesteund door honderden betrokken investeerders. In april 2020 werd SYR een volwaardig bedrijf. Dit in de hoogtij van het Cornona crisis. Team SYR heeft deze periode gebruikt om een nieuw food concept te ontwikkelen voor SYR. Sinds 2 juni 2020 opende SYR weer haar deuren. Nu is iedereen welkom om te komen proeven van de nieuwe SYR.