26 mei 2016

Verbinding tussen culturen: Iyad

Geschreven door: Martijn van de Zuidwind

Syr GIF 01 Iyad

Een belangrijk doel van restaurant Syr is de verbinding tussen verschillende culturen. In Utrecht kun je Koreaans, Ethiopisch, Australisch en Vietnamees eten, maar een Syrisch restaurant was er tot noch toe niet. Eten en samen eten is in elke cultuur een manier om contact te maken en elkaar beter te leren kennen. Een restaurant is daarom ook de ideale manier om kennis te maken met de Syrische nieuwkomers in ons land.

Een van de eerste werknemers van Syr wordt Iyad Nakawah (30). Je kent zijn gezicht misschien al uit het filmpje op de crowdfundingsite. Wij zochten hem op in zijn flat in Kanaleneiland. Vroeger woonde hij met zijn gezin in het centrum van Damascus, wat toen een bruisende stad was. In de straat waar hij woonde waren wel veertig restaurants uit alle windstreken. Daar ging hij regelmatig heen, maar hij hield ook van picknicken in het park met zijn gezin. Tot hij moest vluchten voor de oorlog. Hij verkocht zijn IT-bedrijf om geld bij elkaar te krijgen voor de reis. Hij wilde het liefste naar Nederland. ‘Ik dacht eerst aan Noorwegen, maar hoorde van een vriend dat het daar koud en donker is. Hij zei dat het in Nederland beter was, dat het best veel op Syrië leek.’ Volgens Iyad ontlopen Damascus en Utrecht elkaar eigenlijk niet zo veel. ‘Nederland is een mooi land, het weer is ongeveer net als thuis en er is veel cultuur en sociaal leven.’

Inmiddels zijn meer van zijn familieleden in Nederland aangekomen, waaronder zijn vrouw. Iyad is nu ongeveer een jaar in Nederland en vastbesloten er iets van te maken. ‘Syriërs zijn heel ondernemende en leergierige mensen. In het asielzoekerscentrum waren we al bezig met brood verkopen en laptops repareren. Dat zijn we van huis uit zo gewend, in Syrië begin je al jong met werken. Bovendien ben ik dol op koken en weet ik veel van de Syrische keuken.’

Daarom is Iyad blij dat hij bij Syr betrokken is geraakt. Het geeft hem de mogelijkheid om te werken en sneller Nederlands te leren. ‘Ik spreek wel Engels en doe mijn best bij de cursus Nederlands, maar het is een moeilijke taal. Ik wil me zo snel mogelijk kunnen uitdrukken in het Nederlands, zo leer je toch het meest over een land.’ Iyad wil graag meer Nederlanders leren kennen en hen leren over zijn leven in Syrië. ‘We zijn namelijk niet alleen vluchtelingen, maar ook Syriërs,’ zegt hij. ‘We hebben vaak een goede opleiding en kunnen veel. Er zijn heel veel slimme Syriërs in Nederland. De Europeanen zullen ons vanzelf leren kennen, nu we hier zijn.’

In restaurant Syr zal dat in elk geval snel gebeuren. De afgelopen maanden hebben Iyad en zijn familie al nauw samengewerkt met de oprichters. Iyad: ‘Ik vind het ook heel goed dat in het restaurant zowel Syriërs als Nederlanders gaan werken. We passen sommige gerechten een beetje aan aan de Nederlandse smaak. Zo is de drempel voor de gasten lager. ’
Syr wordt een succes als veel mensen erover praten, denkt hij. ‘Mond-tot-mondreclame werkt toch altijd het beste. Als de gasten eenmaal binnen zijn, weet ik zeker dat ze gaan genieten en het eten heerlijk gaan vinden.’

Share on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Facebook