Fill 6

Over Syr

Welkom bij Syr

De afgelopen jaren arriveren veel nieuwkomers in Nederland, onder andere uit Syrië. Mensen net als wij: met talenten, dromen en ambities. Stichting Gys startte met Syr een onderneming waarin ze deze talenten kunnen benutten en ontwikkelen, zich thuis gaan voelen in Utrecht en meedoen in de Nederlandse maatschappij. In het restaurant werken vluchtelingen of mensen met een vluchtelingenachtergrond, die affiniteit voor horeca hebben, samen met Nederlandse collega’s. Terwijl bezoekers genieten van heerlijke Syrische gerechten met een Europese twist ontstaat er een band tussen de verschillende culturen.

Een gecrowdfund burgerinitiatief

Met meer dan 500 investeerders, is de crowdfunding van Syr een succes! Daarmee heeft het restaurant haar deuren kunnen openen op 25 juni 2016 aan de Lange Nieuwstraat 71, te Utrecht.

Op 25 februari 2016 startte het team een crowdfunding campagne. Nog nooit eerder werd er op het crowdfunding platform CrowdAboutNow in zo’n korte tijd door zoveel mensen geïnvesteerd. Binnen drie weken bereikten we samen ons doel en kon het team beginnen aan het realiseren van het restaurant.

Het bedrag zal vergoed worden binnen drie jaar met een rente van drie procent per jaar. Afhankelijk van het bedrag wat geïnvesteerd is, hebben de investeerders een beloning voor hun bijdrage gekregen.

Werk en studie

Syr is een sociale onderneming met als doel de participatie van vluchtelingen in Utrecht en de bredere samenleving aan te moedigen, door ze kansen te bieden op het gebied van opleiding en carrière. Dat gebeurt ook buiten het restaurant. De winst die Syr maakte in haar eerste jaar is gedoneerd aan het startende ondernemingstraject van de Stichting voor Vluchteling-studenten UAF en wordt mede gebruikt voor de doorontwikkeling van het initiatief van Syr.

Zie meer bij Syr

Restaurant Syr is een plek waar nieuwe en lokale Utrechters elkaar ontmoeten en beter leren kennen. Er is ruimte voor expositie en een cultureel programma, met onder meer presentaties, workshops en debatten.

Wil je op de hoogte gehouden worden van de laatste ontwikkelingen? Volg ons dan op Facebook, Twitter of Instagram en lees meer op onze blog.