Fill 6

Over Syr

Welkom bij Syr

De afgelopen jaren arriveren veel nieuwkomers in Nederland, onder andere uit Syrië. Mensen net als wij: met talenten, dromen en ambities. Stichting Gys startte met Syr een onderneming waarin ze deze talenten kunnen benutten en ontwikkelen, zich thuis gaan voelen in Utrecht en meedoen in de Nederlandse maatschappij. In het restaurant werken vluchtelingen of mensen met een vluchtelingenachtergrond, die affiniteit voor horeca hebben, samen met Nederlandse collega’s. Terwijl bezoekers genieten van heerlijke Syrische gerechten met een Europese twist ontstaat er een band tussen de verschillende culturen.

Crowdfunding ‘SYR moet blijven’

https://crowdaboutnow.nl/campagnes/syrmoetblijven

Crowdfunding ‘SYR moet blijven’ FAQ

Op 7 november is de crowdfunding campagne “SYR moet blijven” gestart. Lees hieronder waarom deze campagne is gestart, welk effect dit heeft op restaurant SYR en wat het betekent om juist nu in SYR te investeren.

1. Waarom verkoopt de stichting restaurant SYR?
Restaurant SYR is door stichting SYR te koop gezet. De werkdruk, van het managen van een restaurant, bleek teveel voor een vrijwillig bestuur. Kansen bleven hierdoor liggen en de groei van SYR kwam tot stilstand. Sinds dit jaar kreeg de stichting meer moeite om aan zijn financiële verplichtingen te voldoen. Daarom heeft stichting SYR besloten om het restaurant te verkopen aan een sociaal ondernemer die SYR professioneel kan doorzetten.

2. Wat gebeurt er met de investeringen van mensen die al geïnvesteerd hebben in SYR?
Alle gelden worden volledig terugbetaald bij de verkoop van stichting SYR.

3. Wat gebeurt er met het geld dat vrijkomt bij de verkoop van SYR?
Alle gelden die vrijkomen bij de verkoop van SYR worden door stichting SYR gebruikt om investeerders terug te betalen van de eerste crowdfunding. Overige gelden worden geschonken aan het UAF.

4. Wie gaat restaurant SYR kopen?
Gijs Werschkull, eigenaar van restaurant GYS, was nauw betrokken bij het opzetten van SYR in 2015 en 2016. Toen hij hoorde dat restaurant SYR te koop werd gezet besloot hij zich, samen met team SYR, in te zetten om het restaurant over te nemen, te professionaliseren en door te zetten met dezelfde concept. Om dit mogelijk te maken is hij een crowdfunding campagne gestart. Hiermee hoopt hij genoeg geld in te zamelen om SYR over te kopen van de stichting, zodat SYR kan blijven.

5. Waarom is Gijs geschikt om restaurant SYR over te nemen?
Gijs Werschkull is een ervaren sociale ondernemer die zich bewezen heeft met restaurant GYS. Horeca ondernemerschap is een niche, waarvan sociale ondernemerschap een specialisatie is. Ook was Gijs nauw betrokken bij het opzetten van SYR in 2015 en 2016. Hij heeft een hart voor SYR en wil zich inzetten zodat het restaurant langdurig kan blijven. De stichting is erg blij met Gijs Werschkull als potentiële koper.

6. Is Gijs niet al eigenaar van SYR?
Nee. Restaurant SYR is eigendom van stichting SYR. Gijs Werschkull is één van de medeoprichters van SYR, maar is sinds 2017 niet meer betrokken geweest bij restaurant SYR of stichting SYR. Hij is dus een externe partij die restaurant SYR koopt van stichting SYR.

7. Kan de stichting het restaurant niet gewoon aan Gijs geven?
Nee. Dit is wettelijk onmogelijk. Gijs Werschkull zal restaurant SYR kopen tegen marktwaarde.

8. Zal restaurant SYR hetzelfde werk doen als bedrijf i.p.v. stichting?
Restaurant SYR blijft precies hetzelfde werk doen, met dezelfde doelen en ideologie. Mits deze door Gijs Werschkull wordt overgenomen. Gijs wil met SYR juist laten zien dat inclusiviteit een kracht is, geen liefdadigheid.

9. Zal restaurant SYR blijven als het verkocht is?
Dit is geheel afhankelijk van wie het restaurant koopt. Gijs Werschkull wil met de crowdfunding campagne genoeg geld ophalen om SYR over te nemen. Mocht dit niet lukken, dan zal SYR verkocht worden aan een andere koper (als deze zich aandient). Of het concept na de verkoop blijft is compleet afhankelijk van de kopende partij. Stichting SYR steunt de overname en campagne van Gijs Werschkull om SYR over te nemen met 100%. De voorkeur gaat ten aller tijden uit naar een ervaren sociale ondernemer die SYR een succes kan en wil maken.

10. Ik heb al geïnvesteerd in SYR en ik wil ook investeren in de nieuwe SYR. Hoe doe ik dat?
Dat kan! Je kunt meteen investeren in de nieuwe SYR via de crowdfunding.  Als het restaurant verkocht is ontvang je jouw originele investering retour. Zo stap je gemakkelijk over.

11. Ik wil graag investeren in SYR. Waar kan ik dat doen?
Investeren in SYR kan via de crowdfunding pagina. Hier vind je alle informatie over investeren, rente en terugbetalen.

12. Ik wil SYR graag op een andere manier steunen
Heb jij een goed idee voor een samenwerking of wil je SYR op een andere manier steunen neem dan contact op: aida@restuarantsyr.nl.

Volg Syr

Restaurant Syr is een plek waar nieuwe en lokale Utrechters elkaar ontmoeten en beter leren kennen. Er is ruimte voor expositie en een cultureel programma, met onder meer presentaties, workshops en debatten.

Wil je op de hoogte gehouden worden van de laatste ontwikkelingen? Volg ons dan op Facebook, Twitter of Instagram en lees meer op onze blog.

Neem contact op

De crowdfunding wordt geleid door ‘team SYR’. Hieronder vind u de contact gegevens van ons team:

Campagne leider: Ailisha Shannon | ailisha@restaurantsyr.nl

Social media manager & investeerders contact: Leonie Horne | leonie@restaurantsyr.nl

Pers relaties & events: Aida Klein Breteler | Aida@restaurantsyr.nl

Zakelijke investeringen en samenwerkingen: Gijs Werschkull | gijs@restaurantsyr.nl