21 juni 2016

Kijkje in de keuken met Hanazi

Geschreven door: Elja Looijestijn

Hanazi

Muhannad ‘Hanazi’ Nakaway (27) werkte als kok in Syrië. Op een dag kocht hij een wafelmachine en vogelde uit hoe die werkte. Hij opende een wafelzaak in Damascus, die meteen een groot succes werd. ‘Wafels waren nieuw in Syrië iedereen vond ze heerlijk. Soms stonden de klanten tot buiten in de rij,’ vertelt hij. Het was toen nog goed leven in de Syrische hoofdstad. ‘Het was vaak mooi weer en Damascus heeft een prachtige historische binnenstad. We woonden in een heel bekende straat, met meer dan veertig restaurants. Moslims en christenen leefden door elkaar, er was een rijk sociaal leven. Maar nu is er weinig toekomst meer, dus we moesten wel vertrekken.’

Uiteindelijk kwam Hanazi in Nederland terecht, samen met een deel van zijn familie. Hier zet hij zijn horecacarrière voort. Hij gaat bij Syr in de keuken werken. ‘Wij Syriërs zijn gewend aan hard werken en willen het ook graag. Het geeft ons niet alleen inkomen, maar ook zelfvertrouwen. Ik wil graag verder in Nederland en door bij Syr te werken leer ik ook veel sneller Nederlands.’

De Syrische lijkt een beetje op de Turkse en Midden-Oosterse keuken, ‘maar dan veel lekkerder,’ zegt hij. Op het menu van Syr komen onder meer kalfsvlees met geitenkaas, het spinaziegerecht Sabanegen Mahruosa, een grote schaal met aardappelen, ui, knoflook.

‘Eten is heel belangrijk in de Syrische cultuur,’ vertelt Hanazi. ‘Als je bij iemand langs komt, hoef je niet af te spreken of je komt eten, dat spreekt voor zich.’

Share on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Facebook