22 februari 2016

In de Ruimte

Geschreven door: Elleke van Reuler

De sfeer bij ‘In de Ruimte’, pal onder de Utrechtse Oudegracht, houdt het midden tussen een netwerkborrel en een klassenavond. Ik ken een paar mensen van gezicht, een paar van hun foto op de website en nog een paar van hun berichtjes op Slack, het online communicatieprogramma waar het project nu alleen nog maar bestaat.

Over een paar weken moeten de plannen uitgegroeid zijn tot een iets tastbaars. Een fornuis, tafeltjes, stoeltjes en misschien wel een terrasje, want iedereen is hier met één doel: restaurant Syr uit de grond stampen. Veel mensen hier hebben er de afgelopen maanden al hun vrije tijd voor opgeofferd. Deze avond heffen we met familie en vrienden het glas in aanloop naar de crowdfundingcampagne.

Gys-oprichter Gijs legt uit hoe het idee tot stand is gekomen en vervolgens doet Hester van de ‘beleid & ethiek’ commissie het sterk doortimmerde plan uit de doeken. Het gevoel dat ik al had gekregen van gesprekken met andere vrijwilligers, wordt vanavond nog eens versterkt: Dit is een groep ambitieuze professionals die de handen ineenslaan omdat ze geloven in dit doel. Dat blijkt ook uit het geweldige promotiefilmpje van de crowdfundingcampagne, dat vanavond in première gaat. Het is gemaakt door de videomakers van Wereldgasten en Refractions, illustrator The Things We Are en animatiestudio Konacoast. Het publiek staat nog net niet op de banken. Iedereen wil meteen weten: hoe kan ik investeren?

Niet in de glazen pot achterin, zo blijkt, dat is de bijdrage voor de drankjes van vanavond. Wel mogen we allemaal op een briefje schrijven wat we bereid zijn om in te leggen als de crowdfundingcampagne van start gaat. Want al zien wij ons al aan een tafeltje bij het raam van Syr zitten en heerlijke hapjes proeven, er is wel 160.000 euro nodig als startkapitaal voor het restaurant. En als we dat niet binnenhalen, gaat het hele feest niet door.

Ik twijfel er eigenlijk niet aan dat het gaat lukken, maar het moet nog wel even gebeuren. Vanaf 25 februari kan iedereen het filmpje ook zien en zijn of haar geld investeren in restaurant Syr. Als het niet doorgaat krijg je het hele bedrag terug én de rente is een stuk hoger dan die op je spaarrekening. Het belangrijkste is echter, je zorgt ervoor dat restaurant Syr binnenkort zijn deuren opent. Een win-win-win situatie.