2 juli 2016

Eten zoals we dat in Syrië doen

Geschreven door: Martijn van de Zuidwind

Het is half tien in de avond en restaurant Syr zit propvol. De meeste gasten zijn al aan de koffie toe, maar één lange tafel moet nog beginnen. Daar wordt straks namelijk een traditionele iftar-maaltijd geserveerd. Chef-kok Kasem straalt van trots. ‘Het zó bijzonder dat deze mensen hier zijn om onze cultuur te ontdekken!’

Vlak voor zonsondergang druppelen de gasten binnen voor de iftar, de maaltijd die gedurende de vastenmaand ramadan wordt genuttigd direct na zonsondergang. Een groepje van zo’n tien mensen zitten gezellig samen aan de feestelijke gedekte tafel. De gerechten die op tafel staan, zorgen meteen voor gespreksstof. ‘De dadels zijn om het vasten te verbreken’, weet Fadoua (23). Ze doet zelf mee aan de ramadan en is met haar vriendin Jaimy (23) gekomen. Speciaal ter voorbereiding van de avond heeft Jaimy vandaag een dagje meegedaan met vasten. ‘Ik heb zo’n honger!’

Bijzondere ingrediënten
Het rommelen van Jaimy’s buik zal niet lang meer duren, want in de keuken werken chef-kok Kasem en zijn team keihard om alle gerechten rond zonsondergang te kunnen serveren. Kasem: ‘Normaal kunnen gasten kiezen tussen drie verschillende menu’s, maar speciaal voor de iftar-gasten hebben we een nieuw menu samengesteld vol met traditionele gerechten. De ingrediënten haal ik op bij de Turkse winkel, daar vind ik alles wat ik nodig heb.

hanazi-kitchen-iftar

‘Koken is topsport!’
De 27-jarige Muhannad roert in een grote pan met rijst. ‘Koken is topsport’, zegt hij. ‘De afgelopen week ben ik twee kilo afgevallen: ik zit geen minuut meer stil! Het restaurant is tot nu toe elke avond vol geweest en we werken hard om iedereen blij te maken.’ Het menu bij Syr bestaat uit Syrische gerechten met een Europese twist, maar vanavond wordt écht Syrisch gekookt. ‘Extra leuk’, vindt Muhannad. ‘Zo kunnen we laten zien hoe we echt eten in Syrië’. Over de vraag wat het beste gerecht van de avond is, hoeft Muhannad niet lang na te denken: ‘Shakrya! Dat is lamsvlees met yoghurt en zó lekker!’

‘We eten nu zoals we dat in Syrië doen’
Als het eten klaar is en bardame Dina heerlijke, huisgemaakte, Syrische drankjes op tafel zet kan het eten beginnen! Ook Kasem en de andere medewerkers van Syr die meedoen aan de ramadan schuiven aan. De tientallen borden, schalen en kopjes worden doorgegeven over de tafel. Kasem: ‘We eten zoals we dat in Syrië doen: zelf opscheppen, delen en pakken waar je zin in hebt.’ Larissa en Suus proberen de verschillende ingrediënten te raden. ‘Je proeft zoveel nieuwe smaken! Ik herken de verse kruiden: veel koriander en peterselie.’

Nieuwe smaken ontdekken
De gasten zijn het unaniem eens: de avond is voor herhaling vatbaar. Ook gasten Correlli en Natalie komen zeker terug: ‘Het is een hele leuke manier om mensen te ontmoeten én om nieuwe smaken eten te ontdekken.’

Share on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Facebook