Fill 6

FAQ

Restaurant FAQ

Wanneer is restaurant Syr open?
Restaurant Syr heeft haar deuren geopend op 25 juni 2016 aan de Lange Nieuwstraat 71, te Utrecht. Syr is op maandag tot en met zondag van 17.00 tot 22.00 open voor diner. Wil je zeker weten of we open zijn? Check dan even onze Facebook pagina. Of bel ons via 030-2331104.

Hoe kan ik reserveren?
Je kunt vanaf nu reserveren via de reserveren-pagina.

Staan er ook glutenvrije of veganistische gerechten op jullie menu?
Op onze wisselende menukaart staan geen glutenvrije of veganistische gerechten. Echter, als je 24 uur van te voren belt om je wensen door te geven, proberen wij hier rekening mee te houden. Bel hiervoor naar 030-2331104.

Heeft het vlees dat gebruikt wordt in de gerechten een Halal keurmerk? 
Op verzoek kunnen we ervoor zorgen dat de gerechten uit 100% Halal vlees bestaan. Dit horen we graag 24 uur van tevoren, per telefoon. Bel hiervoor naar 030-2331104. Evenals de rest van de ingrediënten die we gebruiken, proberen we zoveel mogelijk lokaal en biologisch vlees te serveren.

Kan ik het restaurant ook afhuren voor een evenement of voor een grote groep mensen?
Ja, dat is ook mogelijk. Voor extra informatie of het aanvragen van een offerte kun je mailen naar info@restaurantsyr.nl of telefonisch contact opnemen via 030-2331104.

Project FAQ

Hoe is restaurant Syr begonnen?
Syr is een initiatief van Stichting Gys, een platform voor duurzaam en sociaal ondernemen. Het restaurant is opgericht om vluchtelingen meer bij Utrecht en Nederland te betrekken. We hebben een burgerinitiatief opgezet dat uitgaat van eigen initiatief, creativiteit en gezamenlijk ondernemerschap, onafhankelijk van overheidssubsidies.

Door wie is restaurant Syr opgezet? 
Het concept is ontwikkeld door een groep zelfstandig ondernemers en young professionals die samengebracht zijn door Stichting Gys. Allemaal hebben we onze eigen specialiteit, zoals bedrijfskunde, ontwikkelingssociologie, communicatie, horeca, humanistiek, grafisch ontwerp, filosofie, religiewetenschappen, en culturele antropologie. We bundelen onze krachten om samen een positieve bijdrage te leveren aan een sociaal vraagstuk.

Wat is de missie van restaurant Syr?
Door het opstarten van een sfeervol Syrisch restaurant dat arbeidsplaatsen biedt aan vluchtelingen, hopen we als stichting bij te dragen aan de positieve zichtbaarheid van deze groep. Hiermee geven we Nederlanders de kans de Syrische cultuur te proeven en met hun gastvrijheid kennis te maken. Syr zal hiertoe statusgerechtigde vluchtelingen betaalde arbeidsplekken en ontwikkelingstrajecten aanbieden. Zo kunnen zij (nieuwe) werkgerelateerde vaardigheden opdoen en kennismaken met de Nederlandse taal en arbeidscultuur. Ook wil Syr als stichting gedreven en talentvolle vluchtelingen aanmoedigen om hun aspiraties op het vlak van onderwijs en eigen ondernemerschap te realiseren.

Waar gaan de opbrengsten naartoe?
Syr is een sociale onderneming met als doel de participatie van vluchtelingen in Nederland te bevorderen, door ze kansen te bieden op het gebied van opleiding en carrière. Dat gebeurt ook buiten het restaurant. De winst die Syr maakt gaat naar het startende ondernemingstraject van Stichting voor Vluchtelingen-Studenten UAF. Overige opbrengsten komen ten goede aan het Syr project ten behoeve van interculturele dialoog en uitwisseling en de versterking van het initiatief.

Waarom doen jullie dit?
Veel vluchtelingen kunnen waarschijnlijk niet snel naar hun thuisland terugkeren. Ondanks al hun doorzettingsvermogen, talenten en kwaliteiten hebben ze vaak moeite om werk te vinden, bijvoorbeeld omdat ze de taal nog niet voldoende eigen zijn of vanwege een gebrek aan een professioneel en sociaal netwerk. Met restaurant Syr willen we een paar van deze obstakels wegnemen. Daarnaast moeten vluchtelingen vaak een aanvullende studie doen om hun diploma in Nederland erkend te krijgen. Hierbij ervaren zij vaak hindernissen van praktische aard, maar ook op gebied van taal en studiecultuur. Door te investeren in werk en gepaste begeleiding krijgen vluchtelingen de kans om zich te ontwikkelen en hun talenten te benutten. Zo kunnen zij een bijdrage leveren aan de Nederlandse samenleving.

Welke ontwikkelingsmogelijkheden biedt Syr aan werknemers? 
Het vooruithelpen op de arbeidsmarkt van vluchtelingen is een belangrijk doel van Syr. Helaas kunnen op dit moment nog geen  officieel leerwerktraject aanbieden. Wel helpen we ze met hun vaardigheden, netwerk en cv om ook buiten het restaurant nieuwe stappen in hun carrière te maken; zo willen we bijvoorbeeld cursussen aanbieden waarmee ze officiële horecacertificaten kunnen behalen.

Mag een vluchteling wel werken of studeren?
Vluchtelingen met een verblijfsvergunning (ook wel statushouders genoemd) mogen net als iedere Nederlander gewoon werken en studeren. Ook hebben ze recht op studiefinanciering.
Klik hier voor meer informatie.

Kunnen vluchtelingen solliciteren voor Syr?
Op dit moment is het restaurant team compleet, maar vluchtelingen met een verblijfsstatus kunnen altijd een mail sturen met CV en motivatie naar recruitment@restaurantsyr.nl.

Verdienen jullie er zelf iets aan?
Nee. De opbrengst van het restaurant gaat terug in de onderneming en naar de begeleiding van studenten en startende ondernemers met een vluchtelingenachtergrond. Het team achter Syr bestaat uit vrijwilligers. Wel kunnen zij een onkostenvergoeding krijgen voor bijvoorbeeld reiskosten.
Nadere informatie over de gemaakte onkosten van het bestuur en het team van vrijwilligers zal zijn te vinden in een jaarverslag en de jaarrekening die openbaar worden gemaakt op de website van de stichting.

Wat is de voertaal binnen restaurant Syr?
Binnen het restaurant wordt zoveel mogelijk Nederlands gesproken. Zo doen onze werknemers op praktische wijze (nog) meer bekendheid op met de taal.

Hoe kenmerkt Syr zich als sociale en duurzame onderneming?
Syr is een sociale onderneming met als doel de participatie van vluchtelingen in Nederland te bevorderen, door ze kansen te bieden op het gebied van opleiding en carrière. Het doel van Restaurant Syr is om een plek te zijn waar nieuwe en oude Utrechters elkaar ontmoeten en beter leren kennen. Syr is tevens een duurzame onderneming. In het restaurant eet je heerlijke Syrische gerechten, bereid met zo veel mogelijk lokale, duurzame en biologische producten.

Wat kan ik doen voor Syr?
Te gek dat je wilt helpen. Een restaurant opzetten vergt een flinke investering, dus een financiële bijdrage is altijd welkom. Hiervoor kan je kijken op onze doneer-pagina.

Denk je aan een mooie actie om bijvoorbeeld geld in te zamelen? Stuur ons dan een mail.

Heb je een goed idee voor een evenement, dat bijdraagt aan interculturele dialoog, neem dan contact op met onze Syr Connect coördinator Minem.

Wil je met jouw vaardigheden of bedrijf iets betekenen voor ons initiatief neem dan contact op via info@restaurantsyr.nl